ΜΕΤΕΩΡΑ



Η σημερινή  εξόρμηση μας οδήγησε στα Μετέωρα. Μέσα από μια διαδρομή στην πεδιάδα του Θεσσαλικού κάμπου, όπου τα πάντα έχουν πρασινίσει, φθάσαμε στην Καλαμπάκα, μπροστά μας υψώθηκε ένα σύμπλεγμα  βράχων από ψαμμίτη, τα Μετέωρα.

Ανηφορίζοντας  άρχισαν να εμφανίζονται τα μοναστήρια, χτισμένα πάνω στις κορφές των τεράστιων βράχων (μέσος όρος ύψους 330 μέτρα). 
Μετά από το Άγιο όρος είναι το πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα.


Δεν είναι γνωστό πότε εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι ασκητές στην περιοχή, γνωστό είναι ότι  από το 1350 έως το 1500 μ.Χ ιδρύθηκαν  24 μοναστήρια, όμως με την πάροδο του χρόνου καταστράφηκαν και εγκαταλείφθηκαν, σήμερα σώζονται και λειτουργούν 6 μοναστήρια τα οποία είναι προσβάσιμα και μπορείς να επισκεφτείς.
 Αυτά ειναι
της Μεταμόρφωσης, 
του Βαρλαάμ,
του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά,
του Ρουσάνου,
της Αγίας Τριάδος
και του Αγίου Στεφάνου

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ,ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΓΟΝΕΤΟ




Τα μοναστήρια είναι  αναστηλωμένα και συντηρημένα με υπέροχες τοιχογραφίες , δεν καταφέραμε όμως να τα φωτογραφίσουμε διότι απαγορεύεται .Υπάρχουν πολλά χειρόγραφα, εικόνες και αγιογραφίες, χρυσοκέντητα και ξυλόγλυπτα αντικείμενα, ιερά κειμήλια και ιερά σκεύη. Κάποια μπορείς να τα δεις, ενώ άλλα φυλάσσονται και είναι  μεγάλης αξίας για την πολιτιστική μας κληρονομιά.


ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ


ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ


ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Το 1989 η Unesco ενέγραψε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΡΛΑΑΜ




ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΡΛΑΑΜ

ΤΑ ΣΧΟΙΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ


ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΡΛΑΑΜ

Ντυθείτε με άνετα ρούχα, καπέλο και παπούτσια , έχει αρκετό περπάτημα σε προσβάσιμα μονοπάτια και σκαλιά και επισκεφτείτε τα μοναστήρια.
Απαραίτητα πρέπει να έχετε μαζί σας μια μεγάλη μαντήλα για την δέσετε στην μέση σας διότι απαγορεύονται τα παντελόνια για τις γυναίκες, αν την ξεχάσετε μην στεναχωριέστε  θα σας δώσουν μια δική τους, στην είσοδο της μονής.




Τα μοναστήρια μπορείς να επισκεφτείς σχεδόν κάθε ήμερα από τις 10 μέχρι τις 4 το απόγευμα και όπως είδαμε ήταν αρκετός ο κόσμος κάθε ηλικίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό που φθάνει μέχρι εδώ για μια επίσκεψη.


Αφού τελειώσετε την επίσκεψη σας, σίγουρα θα φύγετε με τις καλύτερες εντυπώσεις γυρίστε από το Καστράκι ένα χωριό στους πρόποδες των Μετέωρων,  πιείτε ένα καφεδάκι στην πλατεία του χωριού και συνεχίστε το ταξίδι σας.....





TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου