GO BERLIN 1- 10 must to see in BERLIN


Μια παρέα έξι ατόμων, που κάποιοι γνωρίζονται και κάποιοι όχι, βρίσκονται σε ένα καφέ για πρώτη φορά και αποφασίζουν ένα ταξίδι στην Γερμανία και μάλιστα στο Βερολίνο που από καιρό ονειρευόμουν ,,,,, ένα φτηνό αεροπορικό εισιτήριο με μια low cost εταιρεία είναι η κύρια αφορμή αυτού του ταξιδιού!
Στην συνέχεια ένα καλό ψάξιμο για ένα οικονομικό αλλά καλό και κεντρικό ξενοδοχείο, κοντά σε στάσεις συγκοινωνίας, ενοικίαση  αυτοκίνητου για την μεταφορά μας (μέσω της Skyscanner https://gr.skyscanner.com/ ) από και προς το ξενοδοχείο και το ταξίδι αρχίζει να οργανώνεται.
Χάρτες, τουριστικοί οδηγοί, πληροφορίες από το ίντερνετ, ραντεβού στα μουσεία και ραντεβού με εθελοντές ξεναγούς και να είμαστε στην Θεσσαλονίκη, έτοιμοι  για να πετάξουμε στο Βερολίνο!



Μέτα από μια πτήση διάρκειας 2,10 ωρών, όχι και τόσο καλή, κουνούσε συνέχεια, φτάσαμε στο αεροδρόμιο του Schönefeld, ένα μικρο αεροδρόμιο χωρίς καλές υποδομές, το όποιο όπως μας είπε ο Πολωνός οδηγός του πολυτελέστατου μαύρου αυτοκινήτου, μάρκας  Μercedes, που μας παρέλαβε από το αεροδρόμιο, η κυβέρνηση θέλει να το γκρεμίσει και στην θέση του να φτιάξει ένα σύγχρονο.




 18 χλμ από το αεροδρόμιο, περίπου 20 λεπτά διαδρομή και φτάνουμε στο ξενοδοχείο μας. Ο καιρός είναι βροχερός και το κρύο πολύ, όμως στην Γερμανία είμαστε και μάλιστα στην καρδιά του χειμώνα.




Το ξενοδοχείο μας, το Adagio Aparthotel Berlin Kurfürstendamm, με την πρώτη ματιά καταλαβαίνουμε ότι είναι απλά τέλειο!!!!!!
Μέτα τις σύντομες διαδικασίες και τις οδηγίες, από την υπάλληλο της ρεσεψιόν κατευθυνόμαστε στα δωμάτιά μας ,αφήνουμε τις αποσκευές μας ,εξερευνούμε τους χώρους του και είμαστε έτοιμοι για τις εξορμήσεις μας, στο Βερολίνο.

Η φίλη Μόρφη έφτιαξε το πρόγραμμα, για να προλάβουμε να δούμε όσο πιο πολλά μπορούμε άλλα να μείνει και χρόνος για καφέδες, μπύρες και φαγητό και εγώ τώρα, μετά από ατέλειωτες ώρες περπάτημα στην πόλη -το Βερολίνο είναι μια τεράστια πόλη, οι αποστάσεις μεγάλες, ευτυχώς υπάρχει καλό συγκοινωνιακό δίκτυο- αφού επέστρεψα στην Ελλάδα γεμάτη εικόνες και συναισθήματα  και επιτέλους  ξεκουράστηκα, είμαι εδώ για να  σας προτείνω τα 10 πιο σημαντικά αξιοθέατα που κατά την γνώμη μου, πρέπει να δείτε όταν πάτε και εσείς στο Βερολίνο. Και φυσικά θα σας ταξιδεύσω με τις φωτογραφίες που τράβηξα σε μουσεία, πλατείες, σε κάθε γωνιά της πόλης και  θα σας δώσω  χρήσιμες πληροφορίες για την πόλη, για την συγκοινωνία και πως θα εξοικονομήσετε χρήματα κατά την παραμονή σας εκεί, γιατί είναι οι εποχές είναι δύσκολες, θα σας πω και που θα μείνετε, τι και που θα φάτε......και στο τέλος θα δώσω και βραβεία....


                             10 must to see in BERLIN 




1.Επίσκεψη στην εκκλησία Kaiser Wilhelm Memorial Church, σας έχω ήδη μιλήσει για την εκκλησία, διαβάστε το σχετικό  post   http://maria-tsil.blogspot.gr/2017/03/berlin-kaiser-wilhelm-memorial-church.html




2.Πύλη του Βανδεμβούργου ( Brandenburger Tor). Χρησιμοποιούμε τον προαστιακό S κατεβαίνουμε στην στάση  Brandenburger Tor και συνεχίζουμε προς την πλατεία Pariser Platz. Μπροστά μας βλέπουμε την Πύλη, το απόλυτο έμβλημα του Βερολίνου, αντιγραφή από τα δικά μας Προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών, χτίστηκε μεταξύ 1789-1791 από τον Carl G Langhans. Έχει ύψος 25 μέτρα και πλάτος 65,5 μέτρα.
σύγκριση (φώτο από google)

Η πύλη αποτελούσε την είσοδο στην πόλη και ήταν στην αρχή της λεωφόρου Unter den Linden. Το 1793 τοποθετήθηκε επάνω της το χάλκινο γλυπτό Quadriga ως σύμβολο της Ειρήνης, σχεδιασμένο από τον γλύπτη Gottfried Schadow.

Οι βομβαρδισμοί του β΄παγκοσμίου πόλεμου το κατέστρεψαν και σήμερα βλέπουμε ένα αντίγραφο του.



Κατά τον διαχωρισμό της Γερμανίας, η πύλη ανήκε στην Ανατολική Γερμανία και μπροστά της υπήρχε το τείχος. Μέχρι το 1989 οι τουρίστες δεν μπορούσαν να την επισκεφτούν αλλά την έβλεπαν από μακρυά.



φωτο από αρχείο google

Μέτα την πτώση θεωρείται, το σύμβολο της επανένωσης της Γερμανίας και εδώ ήταν που χιλιάδες Γερμανοί μαζεύτηκαν και γιόρτασαν την ένωσή της.

Κάντε μια βόλτα στην πλατεία, όπου συμβαίνουν πολλά και διάφορα δρώμενα καθημερινά, από επίδειξη με σαπουνόφουσκες μέχρι και καθιστικές διαμαρτυρίες για την Ειρήνη στον κόσμο .



 Θαυμάστε τα μπαρόκ και νεοκλασικά κτήρια που βρίσκονται κατά μήκος της λεωφόρου, μην ξεχνάτε ότι στην περιοχή έμειναν οι ευγενείς της πόλης. Ρίξτε μια ματιά στο διάσημο ανακατασκευασμένο ξενοδοχείο Adlon Berlin,στο κτήριο της Γαλλικής Πρεσβείας, καθώς και στα κτήρια μεγάλων Τραπεζών της Γερμανίας της Dresdner  και τη DG, στο κτήριο Γερμανικής Ιστορίας, στο πανεπιστήμιο Χούμπολτ και απέναντι την παλιά βιβλιοθήκη, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Hedwig και την κρατική όπερα φτάνοντας έτσι στην πλατεία Bebel «Μπέμπελ Πλατς» γνωστή από το κάψιμο των 20.000 βιβλίων Εβραίων και κομμουνιστών στις 10 Μαΐου 1933 κάτω από τις οδηγίες του υπουργού προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας Γιόζεφ Γκαίμπελς .




Θα σας πω πιο κάτω πως να κλείσετε έναν εθελοντή ξεναγό για να σας πάει σ όλα αυτά και να σας πει και ιστορικές  λεπτομέρειες. 




3.Κτήριο του Ράιχσταγκ και ο θόλος του (Reichstag)  ,
βρίσκεται πολύ κοντά στην Πύλη του Βανδεμβούργου και μπορείτε να φτάσετε μέχρι εδώ με τα πόδια .
Χτίστηκε μεταξύ 1884 και 1894 από τον Paul Wallot, επί Γουλιέλμου του Β, ο όποιος δεν ήταν και τόσο φιλικός στην  κοινοβουλευτική δημοκρατία, το αποκαλούσε μάλιστα το "σπίτι των πιθήκων" και ποτέ δεν του άρεσε αυτό το τεράστιων διαστάσεων αναγεννησιακό  κτίσμα. Όταν το 1918 έγινε η πτώση της δυναστείας των Χοεντσόλερν ανακοινώθηκε η Γερμανική ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και το κοινοβούλιο βρήκε την θέση που του ταίριαζε. Όμως το 1933 εκδηλώθηκε μια ύποπτη φωτιά με κατηγορουμένους τους κομμουνιστές, αλλά μάλλον οι  δράστες ήταν οπαδοί του ναζιστικού καθεστώτος του Χίτλερ και κάηκε ένα μεγάλο τμήμα  του κοινοβουλίου, αργότερα βομβαρδίστηκε και το 1948 κατελήφθη  από τους Σοβιετικούς, όταν τέλειωνε και ο Β παγκόσμιος πόλεμος. Μετά τον πόλεμο, το Reichstag δόθηκε στο Δυτικό τμήμα, του Βερολίνου. Το 1954 καθαίρεσαν τον θόλο που υπήρχε λόγω επικινδυνότητας.
Το 1970 άρχισε να επισκευάζεται αλλά οι Σοβιετικοί δεν ήθελαν να γίνονται εκεί οι συνεδριάσεις του Δυτικογερμανικού Κοινοβουλίου. Έτσι δημιουργήθηκε μια έκθεση με τον τίτλο "Ερωτήματα της Γερμανικής Ιστορίας" όπου υποχρεωτικά την επισκέπτονταν τα σχολεία της Δύσης που έφταναν μέχρι εδώ.
Μετά την επανένωση το 1989, το Κοινοβουλίου δεν λειτούργησε αμέσως εδώ, διότι υπήρχαν αντιρρήσεις και αφού από το 1994 ως το 1999 ξεκίνησε μια μεγάλη ανακαίνιση, εξωτερικά από τον Βούλγαρο καλλιτέχνη Christo, τύλιξε το μαυρισμένο κτήριο με ασημόχρωμα φύλλα πλαστικού και ο Βρετανός αρχιτέκτονας Norman Foster το μεταμόρφωσε σε ένα μοντέρνο κτήριο, εσωτερικά, με το θόλο να κυριαρχεί .



Σήμερα λειτουργεί ως η επίσημη έδρα της Ομοσπονδιακής βουλής δηλαδή το γερμανικό κοινοβούλιο και είναι σύμβολο της Δημοκρατίας για την χώρα.




Η επίσκεψη στον θόλο του Κοινοβουλίου κρίνεται απαραίτητη. Αφού περάσετε από τον σχετικό έλεγχο, ανεβαίνετε με το ασανσέρ μέχρι την ταράτσα που βρίσκεται ο θόλος. Από εκεί με ελικοειδείς διαδρόμους αρχίζετε να ανεβαίνετε προς την κορυφή του θόλου,που είναι ανοιχτός, για τον εξαερισμό του κτηρίου αλλά και τα νερά της βροχής, τις  θερμές και τις ψυχρές μάζες του αέρα που με ειδική κατασκευή, συγκεντρώνονται στην χοάνη που δημιουργείται από την οροφή μέχρι την βάση του κτηρίου και χρησιμοποιούνται για την θέρμανση και την ψύξη του κτηρίου. Υπάρχουν χωριστές ράμπες για την άνοδο και την κάθοδο που δεν συναντιούνται πουθενά και εσείς μπορείτε να έχετε πανοραμική θέα σε όλη την πόλη. Σε κάποια σημεία θα αισθανθείτε μια ελαφριά ζάλη και ένα κούνημα αλλά μην ανησυχήσετε, είναι θέμα κατασκευής. Θα διανύσετε συνολικά 230 μέτρα για να ανεβείτε και να κατεβείτε. Στο τέλος βγείτε στην ταράτσα και κάντε μια βόλτα γύρω από τον θόλο με θέα στην πόλη και τους κήπους που απλώνονται μπροστά από το Κοινοβούλιο.




ΤIPS : Για να  επισκεφτείτε το Reichstag και τον θόλο κλείστε ένα ραντεβού όχι για να δείτε την Μέρκελ, αυτή παρκάρει το πολυτελές αμάξι της, στο πίσω μέρος του κτηρίου (αν θέλετε μπορείτε να την περιμένετε εκεί για να τα πείτε...), όπως  μας έδειξε μια Γερμανίδα που πιάσαμε κουβέντα και αμέσως εξαφανίζεται στο γραφείο της και μην ξεχάσετε την ημέρα της επίσκεψης να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο .

Κάναμε αίτηση για την είσοδο μας στο κτήριο, αρκετό καιρό πριν, εμείς το αίτημα το στείλαμε ηλεκτρονικά, ένα  βράδυ μετά μετά τις 11 και σκεφτείτε ότι σε 15 λεπτά πήραμε την επιβεβαίωση ότι μας δέχονται. Μάλλον  δουλεύουν και το βράδυ στο Βερολίνο.
Για να κλείσετε ραντεβού και εσείς δείτε εδώ http://www.bundestag.de/en/visittheBundestag/hinweis/infohinw/245690
διαφορετικά θα πρέπει να φτάσετε μέχρι το κτήριο και να κλείσετε ραντεβού για την επόμενη μέρα. Και ο χρόνος στα ταξίδια είναι χρήμα....



Γίνεται αυστηρός έλεγχος, σωματικός και στα πράγματα σας και επιβεβαίωση των στοιχείων που δώσατε για το ραντεβού. Να έχετε υπομονή γιατί μην ξεχνάτε πρόκειται για το κτήριο του Κοινοβουλίου της Γερμανίας.

Ώρες επίσκεψης από τις 8 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα αν θέλετε να δείτε την πόλη φωτισμένη, η είσοδος είναι χωρίς πληρωμή, εμείς επιλέξαμε να ανέβουμε απευθείας στον θόλο χωρίς ξενάγηση σ άλλες αίθουσες.



4.Μνημείο του Ολοκαυτώματος Memorial to the Murdered Jews of Europe και information center

Με τα πόδια από την πύλη του Βανδεμβούργου θα φτάσετε στο μνημείο του ολοκαυτώματος, ένα μνημείο προς τιμή των δολοφονημένων Εβραίων στην Ευρώπη. Το μνημείο ολοκληρώθηκε το 2004, σχεδιαστής του ο αρχιτέκτονας Peter Eisenman, η συνολική του έκταση είναι 19.000 τ.μ. και αποτελείται από 2.711 γρανιτένιες πλάκες, σε διάφορα μεγέθη και διαφορετικά ύψη μεταξύ τους.
Θέλω να σας πω ότι δεν πρόκειται για τους τάφους Εβραίων, δεν υπάρχουν ονόματα και ημερομηνίες, όπως συνηθίζεται στα κοιμητήρια αλλά είναι μια εικαστική τοποθέτηση της γενοκτονίας που έγινε κατά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο, από τους Γερμανούς εναντίον των Εβραίων.



Περπάτησα ανάμεσα τους και όσο οι γκρι γρανιτένιες πλάκες ανέβαιναν σε ύψος και το πάτωμα κατηφόριζε, με κυρίευε ένα άγχος και ένα σφίξιμο στο στομάχι, σαν κάτι να με πλάκωνε, έψαχνα να βρω διέξοδο και έμπαινα πιο βαθιά κάτω μέχρι που βγήκα έξω και ξανάσανα.
Περπατώντας ανάμεσα τους, ίσως μας ακολουθεί, το βάρος των πράξεων, της ναζιστικής φρίκης με τα εγκλήματα πόλεμου που μπορεί η γενιά μας να μην τα έζησε, τα διαβάσαμε όμως και τα ακούσαμε από τους γονείς και τους παππούδες μας.
Ίσως εγώ πιο πολύ, αφού στην οικογένεια μου, δολοφονήθηκε ο παππούς μου, αφού βασανίστηκε στην φυλακή, συνελήφθη μετά από  μπλόκο που είχαν στήσει οι Γερμανοί, στον  σιδηροδρομικό σταθμό όπου είχε πάει με άλλους για να βοηθήσει αυτούς που θα φεύγαν πολύ μακρυά με τα τραίνα.....
Βέβαια τέτοιου είδους μνημεία δεν έχουν σκοπό την εξιλέωση ή την συγνώμη, στις ομάδες που θίχτηκαν περισσότερο αλλά πρέπει να αποτελούν την αφορμή να φροντίσουμε οι νεότεροι, να μην ξαναζήσουμε τέτοιες θηριωδίες, αλλά με όσα συμβαίνουν στον κόσμο ακόμη και σήμερα δεν βλέπω να μας αγγίζουν ιδιαίτερα.....

 Κάτω από  το μνημείο βρίσκεται ένα information center το όποιο αν επισκεφτείτε φροντίστε να έχετε ένα δίωρο στην διάθεση σας για να δείτε τις ενδιαφέρουσες φωτογραφίες των διώξεων, να διαβάσετε και να ακούσετε τις ιστορίες  σχετικά με τα βασανιστήρια και την γενοκτονία των Εβραίων της Ευρώπης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ειδική αναφορά γίνετε και στην ελληνική κοινότητα των Εβραίων με φωτογραφίες από την Θεσ/νικη άλλα και και τις αριθμητικές απώλειες των Εβραίων στην Ελλάδα .





Μαχαίρι στην καρδιά το κέντρο πληροφοριών, αν αντέχετε μην το χάσετε.





5.Σημείο Ελέγχου Τσάρλι-Checkpoint Charlie
Σήμερα αποτελεί ένα τουριστικό αξιοθέατο και είναι κρίμα, ορδές τουριστών συνωστίζονται για μια φωτογραφία με τους κομπάρσους Αμερικάνους στρατιώτες στο φυλάκιο και πολλά τουριστικά μαγαζιά τριγύρω με σουβενίρ και γρήγορο φαγητό. Ένα πανηγύρι με αποτέλεσμα να χάσει αυτό το  σημείο την ιστορική του σημασία.





Το σπουδαίο για την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, σημείο ελέγχου Τσάρλι (Checkpoint Charlie) που χώριζε το Ανατολικό από το Δυτικό Βερολίνο, ήταν το σημείο με τις μεγάλες εντάσεις, το μοναδικό πέρασμα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, εκεί όπου βρίσκονταν έτοιμα να αναμετρηθούν τα αμερικανικά και τα σοβιετικά τανκ,που έκοβαν την ανάσα όλου του κόσμου για το τι θα συμβεί. 




Αφού βγάλετε την αναμνηστική φωτογραφία κάτι που προσωπικά δεν έκανα, συνεχίστε στο  Checkpoint Charlie Black Box ένας χώρος με φωτογραφίες που δείχνουν την ιστορία του τείχους του Βερολίνου κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Εδώ υπάρχουν και κομμάτια του τείχους. Αφιερώστε λίγο χρόνο εδώ, για να κατανοήσετε καλύτερα την σημασία του ιστορικού σημείου που είχατε την τύχη να βρεθείτε.



6.East Side Gallery





Βαρεθήκατε να περπατάτε μέσα στις αίθουσες των μουσείων και θέλετε αέρα, στο Βερολίνο υπάρχει μια υπαίθρια γκαλερί, μήκους 1.316 μέτρων, είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο τμήμα του τείχους που χώριζε το Βερολίνο σε ανατολικό και δυτικό. Βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Spree, κοντά στην γέφυρα Oberbaumbrücke, στην οδό Mühlenstraße.

Αμέσως μετά την πτώση του τείχους, 118 καλλιτέχνες από 21 χώρες του κόσμου άρχισαν να ζωγραφίζουν το τμήμα του τείχους, από την ανατολική του πλευρά.


(δείτε το σχετικό post για το "διάσημο φιλί")
http://maria-tsil.blogspot.gr/2017/02/blog-post_97.html

Τα θέματα είναι  κυρίως πολιτικά, λίγο περισσότερα από 100 και τα μηνύματά τους πολλά. Επειδή τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, αρχικά δεν ήταν ανεξίτηλα γύρω στα 40 από αυτά, αποκαταστάθηκαν και κάποια ζωγραφίστηκαν από την αρχή. 



Φορέστε τα άνετα παπούτσια σας και περπατήσετε κατά μήκος του τείχους, αν θέλετε να βγάλετε καλές φωτογραφίες ελάτε εδώ νωρίς το πρωί, που δεν έχει ακόμη κόσμο.






Αν επιλέξετε έναν απογευματινό περίπατο στην East Side Gallery  θα βρείτε πολύ κόσμο θα έχετε όμως την ευκαιρία περνώντας από τα ανοιχτά τμήματα του τείχους να βρεθείτε στις όχθες του ποταμού Spree, να καθίσετε και απολαύσετε το τοπίο και το ηλιοβασίλεμα.



7.Μουσείο της Τοπογραφίας του Τρόμου (Topographie des Terrors)
Ένα  μουσείο για γερά στομάχια, καταγράφει τις φρικαλεότητες και θηριωδίες των ναζί την περίοδο 1933 ως 1945. Επειδή είχα ρίξει μια ματιά, πριν έρθω στο Βερολίνο για το τι περιέχει το μουσείο, το οποίο έχει ελεύθερη είσοδο, προτίμησα να μην μπω μέσα, δεν θα το άντεχα και να αρκεστώ σε μια βόλτα στο εξωτερικό κομμάτι του, μια τεράστια έκταση, στρωμένη με χονδρά χαλίκια, η οποία βομβαρδίστηκε από τους συμμάχους και ισοπεδώθηκε, εδώ υπήρχαν τα κτήρια της Γκεστάπο και των Ες Ες. Εδώ ήταν τα γραφεία του Χίτλερ και των συνεργατών του και από εδώ λαμβάνονταν οι σημαντικές αποφάσεις του Γ Ράιχ.
Σήμερα σώζονται μετά από ανασκαφές που έγιναν το 1980 κάποια τμήματα  από τα υπόγεια των κτηρίων των Ναζί.



Στην συνέχεια της ιστορίας το συγκεκριμένο μέρος βρέθηκε να είναι στο δυτικό τμήμα του Βερολίνου, αφού το τείχος υψώθηκε χωρίζοντας το Βερολίνο σε ανατολικό και δυτικό από το 1961 ως το 1989. Εδώ θα δείτε ένα ακόμη κομμάτι από το τείχος που απέμεινε.




Άλλα κομμάτια του τοίχους θα δείτε σε διάφορα μέρη της πόλης, όχι όμως τόσο μεγάλα όσο αυτό και το East Side Gallery.

Τα περισσότερα τμήματα του τείχους είναι κατεστραμμένα στην προσπάθεια των ανθρώπων να τα γκρεμίσουν αλλά και στην αφαίρεση κομματιών από τουρίστες ως σουβενίρ αλλά και στην προσπάθεια κάποιων να τα πουλήσουν δίνοντας μάλιστα και πιστοποιητικά αυθεντικότητας.



Όπως μας είπε και ο ξεναγός, οι Γερμανοί προσπαθούν να ξεχάσουν αυτό το μαύρο κομμάτι της ιστορίας τους, αυτό το  δείχνει, πολύ καλά το Μουσείο της Τοπογραφίας του Τρόμου, τολμούν όμως να δείχνουν όλα αυτά τα φρικαλέα που συνέβησαν, εγώ ευχήθηκα για ακόμη μια φορά να μην τα ξαναζήσουμε ......



φωτο από google

8.Μουσείο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανιας(DDR mueseum)


Το Μουσείο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, είναι από τα πιο καινούργια μουσεία του Βερολίνου εγκαινιάστηκε στις 15 Ιουλίου του 2006 και μπορείς να δεις πως ήταν η καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. Αναπαράσταση ολόκληρων νοικοκυριών μπορείς να τα δεις τα ρούχα τους, τα  αντικείμενα και τα έπιπλα που χρησιμοποιούσαν, να τα αγγίξεις. Πρόκειται για  δωρεές, ανθρώπων που έζησαν στο Ανατολικό  Βερολίνο πριν την επανένωση το 1989 και είναι ένα ιδιωτικό μουσείο το οποίο συντηρείτε με τα έσοδα των επισκέψεων. Αξίζει ένα πέρασμα και από εδώ.

Για την είσοδο σας θα πληρώσετε εισιτήριο 9,50 ευρώ, με την Berlin card θα έχετε έκπτωση. Βρίσκεται απέναντι από τον καθεδρικό ναό του Βερολίνου, στον ποταμό spree, στην οδό Karl-Liebknecht-Str. 1
ώρες λειτουργίας : Monday to Sunday : 10.00 - 20.00
Saturday : 10.00 - 22.00 



φώτο από google

9.Madame Tussauds Berlin

Από  την Πύλη του Βανδεμβούργου, συνεχίζετε στην λεωφόρου Unter den Linden και φτάνετε στο Νο 74 για να βρείτε το μουσείο με τα πιο διάσημα πρόσωπα του κόσμου, καλλιτέχνες, πολιτικοί, αθλητές βρίσκονται εδώ και σας περιμένουν ,μπορείτε να τους  πλησιάσετε, να τους αγκαλιάσετε (διακριτικά  μην σας πάρουν χαμπάρι όλοι) και να φωτογραφηθείτε μαζί τους. Πρόκειται για τα κέρινα ομοιώματα του Μουσείου της Madame Tussauds Berlin, ένα από τα 5 μουσεία της Madame Tussauds που υπάρχουν στον κόσμο.Το μουσείο εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2008 και έχει περίπου 100 κέρινα ομοιώματα. Με την Berlin welcome card  θα έχετε έκπτωση 25% στο αλμυρό εισιτηρίου εισόδου των 23 ευρώ. Αν έχετε ήδη επισκεφτεί το μουσείο στο Λονδίνο, σκεφτείτε το ....
Ώρες επίσκεψης από τις 10 το πρωί μέχρι 7 το απόγευμα (να είσαστε εκεί τουλάχιστον μέχρι τις 6).


10.το νησί των Μουσείων και ο καθεδρικός ναός, έχω κάνει ανάρτηση δείτε το post

http://maria-tsil.blogspot.gr/2017/03/berlin-to.html



TIPS


Δεν χρειάζεται διαβατήριο, μπορείτε να ταξιδεύετε με την ταυτότητα σας.


Νόμισμα φυσικά και το γνωρίζεται το Ευρώ.


Μόλις φτάσατε βάλτε το ρολόι σας μια ώρα πίσω.


Διεθνής κωδικός κλήσης για την Γερμανία +49 

                                        για την Ελλάδα +30

Στο Βερολίνο υπάρχει Ελληνικό προξενείο

 Διεύθυνση: Mohrenstr. 17, 10117 Berlin
Τηλέφωνο: 030-21370-33 / -34, Φαξ: 030-2182663
Email: grcon.ber@mfa.gr , Tηλ. εκτ ανάγκης: 0049 (0) 1711047370 




Το δίκτυο συγκοινωνιών του Βερολίνου περιλαμβάνει το μετρό της πόλης (U Bahn), τα υπέργεια τρένα (S Bahn), τα τραμ, τα τοπικά τρένα και τα λεωφορεία. Όλα όμως είναι προσβάσιμα με το ίδιο εισιτήριο.




Προ αγοράστε μια Berlin welcome card για όσες μέρες μείνετε στο Βερολίνο και χρησιμοποιήστε την στα μουσεία, σε κάποια θα μπείτε χωρίς να πληρώσετε επιπλέον, με την κάρτα και σε κάποια άλλα θα έχετε μια έκπτωση, χρησιμοποιείστε την σε όλες τις συγκοινωνίες για απεριόριστες διαδρομές, ψωνίστε ή φάτε σε συγκεκριμένα καταστήματα απολαμβάνοντας τις εκπτώσεις της.
Εμείς την χρησιμοποιήσαμε για 3 μέρες σ΄ όλα τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας και με την ίδια κάρτα φτάσαμε μέχρι το Πότσνταμ. Επίσης είδαμε και τα 5 μουσεία στο νησί των Μουσείων, χωρίς να περιμένουμε στις ουρές, σκεφτείτε πως το εισιτήριο μόνο για το Μουσείο Περγάμου στοιχίζει 12 ευρώ και η διαδρομή πήγαινε έλα στο Potsntam γύρω στα 7 ευρώ. Την χρησιμοποιήσαμε σε ζώνες AB, BC και ABC, Α το κέντρο της πόλης, Β τα γύρω προάστια και C το ευρύτερο Βερολίνο, το Πότσνταμ και το αεροδρόμιο Schonefeld. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε τις στάσεις, ρωτήστε στα γραφεία που υπάρχουν κοντά ή τους περαστικούς, συνήθως απαντούν με σπαστά αγγλικά, αλλά θα βρείτε τον δρόμο σας. Οδηγός λεωφορείου, όταν του είπαμε που θέλουμε να πάμε, μας σταμάτησε πριν την καθορισμένη στάση, για να μας εξυπηρετήσει.Τον ευχαριστούμε!!!!!!
Πληρώσαμε συνολικά 46 ευρώ για την χρήση της. Περισσότερα θα βρείτε εδώ https://www.berlin-welcomecard.de/en


Αν κουραστήκατε να περπατάτε, αγοράστε ένα εισιτήριο και ανεβείτε σε ένα City sightseeing Berlin κόκκινο ή κίτρινο τουριστικό λεωφορείο και δείτε την πόλη ξεκούραστα. Την προτιμώ πολλές φορές, αυτή την βόλτα, για λίγη ξεκούραση από το περπάτημα στις μεγάλες πόλεις. Επιλέξτε τις διαδρομές και κατεβείτε σε οποία σημεία σας ενδιαφέρουνδείτε τα και όταν τελειώσετε με το ίδιο εισιτήριο ανεβείτε, στο επόμενο λεωφορείο που θα περάσει για να συνεχίσετε. Στην διάρκεια της διαδρομής έχει και ξενάγηση. Πληρώσαμε στο κίτρινο λεωφορείο ευρώ 13, έβρεχε και δεν θέλαμε να περπατήσουμε.



Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την γραμμή 100 για να δείτε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα με κόστος μόνο 2,70 ευρώ.




Εναλλακτικά  μπορείτε να πάρετε ένα ποδήλατο, συνήθως τα ξενοδοχεία διαθέτουν στους πελάτες τους δωρεάν ποδήλατα, για να εξερευνήσετε την πόλη. Φροντίστε να κάνετε κράτηση στην ρεσεψιόν έγκαιρα, γιατί θα έχουν και άλλοι την ίδια ιδέα με εσάς.

Υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι σ όλη σχεδόν την πόλη, που θα κάνουν την ζωή σας πιο εύκολη και φροντίστε όταν είσαστε πεζοί να μην περπατάτε μέσα σ αυτούς αλλά στα πεζοδρόμια που είναι για τους πεζούς .

 Για την ξενάγηση μας στην πόλη ,ανακαλύψαμε το  Sandeman http://www.neweuropetours.eu/

όπου εθελοντές ξεναγοί σου δείχνουν σε μια βόλτα περίπου δυόμιση ωρών τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Βερολίνου, δίνοντας σας πολλές πληροφορίες για όσα βλέπεις και όχι μόνο. Αφού κλείσεις ραντεβού, σε περιμένει ο ξεναγός στο σημείο που έχει προκαθοριστεί (ξεκινάει από την  Brandenburg Gate ) και αφού μαζευτεί το γκρουπ, εμείς ήμασταν περίπου 25 άτομα από όλο τον κόσμο, ξεκινάει η βόλτα και στο τέλος πληρώνεις στον ξεναγό αυτό που εσύ θεωρείς σωστό! Αν αντέχετε το περπάτημα και τα αγγλικά σας είναι τόσο καλά ώστε να τον καταλαβαίνεται, μην το χάσετε!!! Νομίζω ότι 5 ευρώ είναι ένα καλό ποσό!

Βέβαια υπάρχουν και άλλα μουσεία, πιο ειδικού ενδιαφέροντος και αλλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα αλλά εμείς εστιάσαμε σ αυτά και αφήσαμε τα υπόλοιπα για να τα δούμε όταν έρθουμε ξανά στο Βερολίνο. Για τις πλατείες και τους εμπορικούς δρόμους, τα καταστήματα και τα εστιατόρια θα σας δώσω πληροφορίες σ καινούργιο post σε λίγες μέρες. Τα tips ελπίζω να σας βοηθήσουν στην οργάνωση του ταξιδιού σας.


Σας το είπα στη αρχή ότι σήμερα θα δώσω και βραβεία ,ήρθε η ώρα για την απονομή.




1ο βραβείο στην Μόρφη για την οργάνωση του προγράμματος
2ο βραβείο στον Θάνο για την επιλογή του ξενοδοχείου μας και για όλα τα άλλα ....ξέρει αυτός
3ο βραβείο στην Βίκυ για την επιλογή των εστιατορίων, είναι πάντα επιλεκτική και τα ψάχνει, αν και κάνουμε λίγα χιλιόμετρα παραπάνω βρίσκουμε πάντα τα καλύτερα !
4ο και 5ο βραβείο στην Αθηνά και την Τζένη για την υπομονή τους και την ωραία παρέα τους....
εγώ δεν χρειάζομαι βραβείο απλά θα σας πω, ότι πέρασα υπέροχα μαζί σας και περιμένω να μου ανακοινώσετε  τον επόμενο προορισμό.........

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου