ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΡΟΛΟΥ-ΠΡΑΓΑ

Γέφυρα Καρόλου (Karluv Most) αρχικά «Πέτρινη Γέφυρα» (Kamenný Most) ή «Γέφυρα της Πράγας» (Pražský Most) και από το 1870 «Γέφυρα του Καρόλου» Charles Bridge.

 
Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα που πρέπει να περπατήσεις στην Πράγα είναι η γέφυρα του Καρόλου, ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού Μολδάβα που διαρρέει την πόλη.


Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1357 με την αιγίδα του βασιλέα Καρόλου του Δ΄ και τέλειωσε στις αρχές του 15ου αιώνα , είναι έργο του Παρλερζ.

Είναι φτιαγμένη από ψαμμόλιθο, έχει μήκος 516 μέτρα και πλάτος 10 μέτρα, στηρίζεται σε 15 πυλώνες με 16 αψίδες και καταλήγει σε ένα Πύργο σε κάθε άκρη της.




Δεξιά και αριστερά της γέφυρας υπάρχουν 30 αγάλματα και γλυπτά που απεικονίζουν διάφορους αγίους και προστάτες εκείνης της περιόδου, είναι έργα των πιο διάσημων γλυπτών της περιόδου μεταξύ του 1683 και του 1714.
Σήμερα τα αγάλματα έχουν αντικατασταθεί με αντίγραφα, τα πρωτότυπα βρίσκονται στο εθνικό Μουσείο της Πράγας.




Από τα πιο διάσημα αγάλματα της γέφυρας είναι το άγαλμα του St. John Nepomucen όπου μπορείς να κάνεις την ευχή σου, αγγίζοντας τη γλυπτά στη βάση του αγάλματος.




Η γέφυρα του Καρόλου είναι ένα υπαίθριο μουσείο και πάντα γεμάτη από τουρίστες, μουσικούς, ζωγράφους, καλλιτέχνες του δρόμου.



Καλό είναι να την επισκεφτείτε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ για να αποφύγετε τον συνωστισμό, να παρατηρήσετε  τα αγάλματα και να απολαύσετε την θέα στον ποταμό Μολδάβα και τις όχθες του με τα όμορφα κτήρια.

 

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου