Το ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ σας περιμένει να το γνωρίσετε......

Τι θα κάνεις τον Μάρτιο? δυο τριήμερες αργίες, η μια τις Απόκριες και η άλλη την 25η Μαρτίου σε καλούν για αποδράσεις. Τα TRIPS AND DREAMS BY MARY προτείνουν ένα προορισμό στο εξωτερικό, όχι πολύ μακρινό, στην γειτονική μας Σερβία βρίσκεται το Βελιγράδι, εμείς το επισκεφτήκαμε  και σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα!!!!
Το ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ σας περιμένει να το γνωρίσετε......



Μετά από ένα πολύωρο, όλο προβλήματα ταξίδι, λόγω του άσχημου καιρού (απίστευτο κρύο, χιονοθύελλα, πολύωρη αναμονή λόγω του ολισθηρού δρόμου, δίπλωναν οι νταλίκες, μικρές καραμπόλες αυτοκίνητων χωρίς ευτυχώς θύματα πάρα μόνο  υλικές ζημίες) φθάσαμε στην Λευκή Πόλη των Βαλκανίων,  όνομα και πράγμα λόγω του χιονιού, το Βελιγράδι.


Η μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό περίπου 2.000.000 κάτοικοι, πρωτεύουσα του κράτους της Σερβίας.
Επίσημη γλώσσα τα σερβικά και εθνικό νόμισμα το δηνάριο.
Η περιήγηση μας στην πόλη του Βελιγραδίου, πάρα τον άσχημο καιρό μας έδειξε πως είναι μια όμορφη πόλη με πολλά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα, μερικά από τα οποία επισκεφθήκαμε με τα πόδια, ενώ αλλά τα είδαμε και τα φωτογραφίσαμε μέσα από την σιγουριά του ζεστού μας λεωφορείου.


          ΑΥΤΑ  ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ



ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
 Београдска тврђава- Beogradska tvrđava ( στα σέρβικα)  Κάστρο του Βελιγραδίου ή Kalemegdan
.




Στο τέλος της Κnez Mihailova, στον λόφο Šumadija, ύψους 125 μέτρων βρίσκεται το κάστρο Kalemegdan.
Απολαύσαμε την βόλτα μας στο χιονισμένο πάρκο που βρίσκεται εντός των τειχών του κάστρου, εκεί που κάποτε ζούσε ο πληθυσμός της πόλης για να προστατεύετε από τους εχθρούς, σήμερα υπάρχει ένα υπέροχο πάρκο, με αθλητικές εγκαταστάσεις, μονοπάτια για περπάτημα και παγκάκια για να κάθεσαι και να ατενίζεις τον ποταμό Sava να ενώνεται με τον Δούναβη αλλά και την καινούργια πόλη του Βελιγραδίου, Novi Beograd, με τα ψηλά κτήρια που όλο και επεκτείνεται.

Σύμβολο το πάρκου, το άγαλμα του Νικητή, το μνημείο Victor, ύψους 14 μέτρα, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ένας άνδρας που κρατάει  ένα περιστέρι στο χέρι, φτιάχτηκε για να γιορτάσει τη νίκη των συμμάχων στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο.

Στην περιήγηση μας στο χώρο του κάστρου είδαμε
το Ινστιτούτο προστασίας των μνημείων του Βελιγραδίου
το μαυσωλείο του Damad Ali Πασά
την πύλη του Δεσπότη που χτίστηκε το 1404
τον Πύργος Jaksic του 1460 και ανακατασκευάστηκε το 1936
τις εκκλησίες  Ruzika και Sveta Petka
το στρατιωτικό μουσείο με την υπαίθρια έκθεση αρμάτων
την Πύλη Karageorge  χτισμένη το 1750
τον  πύργος Sahat
 το μνημείο της ευγνωμοσύνης στη Γαλλία, προς τιμήν των Γάλλων που βοήθησαν τους Σέρβους κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο
το μουσείο της δασονομίας και του κυνηγιού








Για εμάς τους Έλληνες ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο πύργος του Daredevil (Kula Nebojša, ο οποίος ανακαινίστηκε με χρηματοδότηση της Ελλάδας και είναι  η φυλακή του Ρήγα Φεραίου πριν τον  πετάξουν στο Δούναβη. Ο Ρήγας Φεραίος συνελήφθη στην Τεργέστη την 1η Δεκεμβρίου 1797, στις 10 Μάιου του 1798 παραδόθηκε στους Τούρκους του Βελιγραδίου, ακολούθησαν βασανιστήρια και στις 24 Ιουνίου του 1798 τον στραγγάλισαν και το σώμα του το πέταξαν στον ποταμό Δούναβη.




Η περιήγηση μας στην περιοχή του κάστρου κλείνει με  μια επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο, έχει ζώα όπως λευκά και γκρι καγκουρό, αρκτικούς λύκους, αλεπούδες, λευκή λεοπάρδαλη,  λιοντάρια και άλλα. Ενδιαφέρον έχουν και τα ψηφιδωτά με σχέδια των  ζώων, στην περίφραξη του κήπου .
Η τιμή εισιτήριου είναι 400 δηνάρια και αξίζει τον κόπο η επίσκεψη.



Η είσοδος στο κάστρο είναι  δωρεάν. Επισκεφτείτε το πρωινές ώρες για να έχετε χρόνο μπροστά σας να απολαύσετε την περιήγηση .


Knez Mihailova



Ο κεντρικός εμπορικός πεζοδρόμος της πόλης του Βελιγραδίου, που ξεκινάει από την πλατεία Δημοκρατίας και φτάνει μέχρι το κάστρο Kalemegdan, με πολλά εμπορικά καταστήματα, όχι με φθηνότερες τιμές σε σχέση με την Ελλάδα, ένας δρόμος με πολλά καφέ και εστιατόρια γεμάτα από κόσμο, κυρίως Σέρβους που κατά γενική ομολογία της παρέας, είναι όμορφος λαός, με ζωντάνια και όρεξη για διασκέδαση, επίσης τρέφουν φιλικά  συναισθήματα για τους Έλληνες.
Τον δρόμο στολίζουν πολλά νεοκλασικά κτήρια.




Περπατήσαμε στο πεζόδρομο τις ήμερες των γιορτών, ήταν όμορφα στολισμένος με λαμπιόνια και χριστουγεννιάτικα δένδρα, υπήρχαν μικρά υπαίθρια μαγαζάκια που πουλούσαν τοπικά προϊόντα, γλυκά και ζεστό κρασί .



Προσοχή στον πεζόδρομο, όταν είναι χιονισμένος γλιστράει, λόγω του γρανίτη .

Muzej Nikole Tesle (Nikola Tesla Museum

Muzej Nikole Tesle (Nikola Tesla Museum)
Krunska 51, Βελιγράδι 11000, Σερβία 



Ένα νεοκλασικό κτήριο, φιλοξενεί το Μουσείο Nikole Tesle.



Ο Νικολάι Τέσλα γεννήθηκε το 1856 και πέθανε το 1943, ήταν Σέρβος, εφευρέτης, μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, και ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς στην ιστορία της επιστήμης.

Οι ανακαλύψεις και η θεωρητική εργασία του αποτέλεσαν τη βάση για την εφαρμογή του σημερινού συστήματος εναλλασσόμενου ρεύματος. Το 1943 το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών τον αναγνώρισε σαν τον εφευρέτη της ασύρματης επικοινωνίας ενώ τον αποκαλούν και «προστάτη άγιο του σύγχρονου ηλεκτρισμού».





Πρόκειται για ένα μικρό μουσείο που αξίζει τον κόπο αν βρεθείς στο Βελιγράδι να το επισκεφτείς. Το εισιτήριο κοστίζει 500 δηνάρια περίπου 4 ευρώ.
Ο χρόνος επίσκεψης που θα διαθέσεις για την περιήγηση, είναι περίπου μια ώρα και αποτελείται από την προβολή ενός βίντεο για τη ζωή και τα έργα του εφευρέτη ,το πιο σημαντικό μέρος της επίσκεψης είναι η παρακολούθηση των πειραμάτων, σχετικά με το εναλλασσόμενο ρεύμα, μπορείς να πάρεις και μέρος, μην φοβηθείς δεν είναι επικίνδυνα.
Αρκετές χειρόγραφες επιστολές, φωτογραφίες, ρούχα αλλά και ευρεσιτεχνίες του, υπάρχουν στο μουσείο.
Εντύπωση προκαλεί το μεταλλικό σκεύος με την τέφρα του, που φυλάσσεται σε μια βιτρίνα.


Προσπαθήστε να το επισκεφτείτε τις ώρες που η ξενάγηση γίνετε στα αγγλικά.

Josip Broz Tito Mausoleum


Josip Broz Tito Mausoleum
Boticeva 6, Βελιγράδι, Σερβία 



Επίσκεψη  σήμερα στο σπίτι του ΤΙΤΟ, το  «Σπίτι των Λουλουδιών» στο Βελιγράδι είναι μέρος προσκυνήματος για χιλιάδες πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβίας κυρίως τις μέρες μνήμης (γενέθλια και ημερ. θανάτου).



Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο (πραγματικό όνομα Γιόσιπ (= Ιωσήφ) Μπροζ, το όνομα Τίτο είναι συνωμοτικό ψευδώνυμο που διατηρούσε από το 1943), ήταν ο ιδρυτής του μεταπολεμικού Γιουγκοσλαβικού κράτους και ηγέτης της κομμουνιστικής αντίστασης στην κατεχόμενη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Μαζί με τον Νάσερ τον Νεχρού, και τον Μακάριο προώθησε την ιδέα του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η υγεία του γηραιού Τίτο είναι καταπονημένη. Οι δημόσιες εμφανίσεις περιορίζονται στο ελάχιστο. Στις αρχές του 1980 ο Τίτο αναχωρεί από το Βελιγράδι για το Κλινικό Κέντρο της Λιουμπλιάνας για νοσηλεία. Η καρδιά του στρατάρχη Τίτο σταμάτησε να χτυπάει στις 15:05 της 4ης Μαΐου 1980 λίγες μέρες πριν τα 88 γενέθλια του. Στην ανακοίνωση του θανάτου του η χώρα παγώνει. Η Γιουγκοσλαβία βυθίζεται σε βαθύ πένθος. Η σωρός του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας μεταφέρεται με το προεδρικό τρένο στο Βελιγράδι και εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο κτίριο της Λαϊκής Συνέλευσης. Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο κηδεύεται στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου στο μαυσωλείο που ονομάζεται «Σπίτι των Λουλουδιών». Η κηδεία του Τίτο ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του 20 αιώνα. Παραβρέθηκαν 209 αποστολές κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, κομμάτων και κινημάτων, βασιλικών οίκων από 127 χώρες (σε σύνολο 150 μελών του ΟΗΕ το 1980).

Ενδιαφέρον το βίντεο για την ζωή του ηγέτη αυτής της χώρας που προβάλλεται στο ισόγειο του πρώτου κτηρίου, όπως επίσης και ο χώρος του μαυσωλείου όπου δίπλα από τον τάφο του βρίσκεται και ο τάφος της συζύγου του Γιοβάνκα Μπουντισάβλιεβιτς - Μπροζ.




Γύρω γύρω υπάρχουν αίθουσες και μπορείς να δεις τις στολές και τα παράσημα αυτού του μεγάλου ηγέτη, κάποια από τα έπιπλα που χρησιμοποιούσε, ενθύμια και δώρα από τις τις αποστολές και τα ταξίδια του στον κόσμο.




St. Sava Temple (Hram Svetog Save) ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ




Η εκκλησία του Αγίου Σάββα, στο Βελιγράδι θεωρείται ο μεγαλύτερος εν λειτουργία ορθόδοξος ναός των Βαλκανίων, χωρητικότητας 15.000 ανθρώπων.

Ο Άγιος Σάββας ανακηρύχτηκε ο πρώτος αρχιεπίσκοπος της Σερβικής εκκλησίας το 1219 και πέθανε το 1236 από πνευμονία σε μια περιοδεία του, στην Βουλγαρία. Το σώμα του ενταφιάστηκε αρχικά στην τότε βουλγαρική πρωτεύουσα Τίρνοβο.

Ένα χρόνο αργότερα τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στο μοναστήρι Mileseva της νότιας Σερβίας.

Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα ο ναός αποτεφρώθηκε το σκήνωμα του Αγίου Σάββα το 1597 από τους Οθωμανούς εκδικούμενοι κάποια εξέγερση της εποχής.

Οι εργασίες ανέγερσης του ναού ξεκίνησαν το 1935 και σταμάτησαν το 1941 λόγω του β' παγκόσμιου πόλεμου. Μετά από πολλά χρόνια, το 1985 η σέρβικη Αρχιεπισκοπή πήρε ειδική άδεια από το τότε κομμουνιστικό καθεστώς προκείμενου να συνεχιστούν οι εργασίες, το 1989 τοποθετήθηκε ο θόλος του ναού, βάρους 4.000 τόνους, η εκκλησία σήμερα είναι εξωτερικά έτοιμη αλλά  εσωτερικά είναι ημιτελής, πολλές εργασίες πρέπει να γίνουν ακόμη ώστε να αποπερατωθεί (ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, δείγματα των όποιων υπάρχουν στην είσοδο του ναού).
Ο Πούτιν, τελευταία, έκανε δωρεά πολλών εκατομμυρίων στους Σέρβους, προκείμενου να συνεχιστούν οι εργασίες και να αποπερατωθεί ο ναός. Τυχεροί όσοι τον επισκεφτούν τα επόμενα χρόνια.




Ένας ναός που πρέπει να επισκεφτείς στο Βελιγράδι, σε συναρπάζει λόγω του μεγέθους του και ας μην έχει τελειώσει, οπωσδήποτε ένα πέρασμα απέξω το βράδυ, είναι όμορφα φωτισμένος.




Skadarlija Serbian Cyrillic: Скадарлија
ΣΚΑΝΤΑΡΛΙΑ



Ένας γραφικός πεζοδρόμος, μήκους 300 μέτρων, γεμάτος μπαρ και  καφάνες δηλαδή ταβέρνες με ντόπια εδέσματα και σέρβικη παραδοσιακή μουσική! Οι τιμές στα μαγαζιά είναι προσιτές και η ποιότητα του φαγητού καλή!



Ήταν το σημείο συνάντησης των διανοουμένων και των καλλιτεχνών στις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα υπάρχουν  πολλές γκαλερί έργων τέχνης.



Προσοχή στα μεγάλα βότσαλα του δρόμου, ειδικά αν είναι χιονισμένα, γλιστράνε πολύ.
Νομίζω ότι αρκεί ένα πέρασμα από εκεί.


Hotel Moskva Terazije 20
Belgrade 11000



Ένα από τα πιο όμορφα ξενοδοχεία, το κεντρικότερο σημείο του παλιού Βελιγραδίου. Ακόμη και αν δεν μείνεις στο ξενοδοχείο αξίζει να το επισκεφτείς και να πεις  καφέ (σερβίρουν και ελληνικό καφέ) ή ένα τσάι και οπωσδήποτε να δοκιμάσεις ένα από τα υπέροχα γλυκά του, σας προτείνω το να δοκιμάσετε πουρέ από κάστανο, θεϊκό !!!!






Αν δεν βρείτε θέση στο ισόγειο ή αν είσαστε καπνιστές ανεβείτε στον ημιώροφο, έχει ησυχία, είναι ωραία για κουβεντούλα με συνοδεία τους ήχους του πιάνου .


Η πλατεία Δημοκρατίας (Trg Republike) με σήμα κατατεθέν το άγαλμα με το άλογο, του Mihailo Obrenovic, μπροστά στο κτήριο του εθνικού θεάτρου, είναι το σημείο συνάντησης ντόπιων αλλά των τουριστών για να  ξεκινήσουν την περιήγηση αλλά και την διασκέδαση στην πόλη.





Επισκεφτείτε το Εθνικό Μουσείο, δείτε τα κτήρια της πόλης, το Δημαρχείο και το Κοινοβούλιο.
Περπατήστε στους δρόμους κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, όπου υπάρχουν τα κατεστραμμένα κτήρια από τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς του 1999, τα κτήρια του υπουργείου αμύνης, το κτήριο της τηλεόρασης και θυμηθείτε πως παρακολουθούσαμε από την τηλεόραση, σε απευθείας σύνδεση τις επιχειρήσεις.
Οι Σέρβοι δεν κατεδαφίζουν τα κτήρια για να θυμούνται τι συνέβη λίγα χρόνια πριν.




Περπατήστε την πόλη με την βοήθεια ενός χάρτη ή του gps, είναι εύκολη και οι αποστάσεις κοντινές, χρησιμοποιείστε λεωφορεία και μετρό. Οι κάτοικοι είναι φιλικοί και θα σας δώσουν ότι πληροφορία θέλετε.


Όσοι δεν  έχετε επισκεφτεί ακόμη το Βελιγράδι, σας προτείνω να πάτε, είναι  ένας low budget προορισμός, είναι κοντά μας, ειδικά από την Θεσσαλία και Μακεδονία μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητο σας ή με τουριστικό λεωφορείο, υπάρχουν πολλές αναχωρήσεις ειδικά τις αργίες ή με το τρένο από Θεσσαλονίκη, φυσικά υπάρχει και αεροπορική σύνδεση με τακτικές πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 Σίγουρα  δεν θα το μετανιώσετε, φτάνουν τρεις-τέσσερις μερούλες για το γυρίσετε και να  διασκεδάσετε.

















TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου