Guilin η "εξωτική Κίνα" και το massage - Chinese stories 2009 no 3


ΤΕΤΑΡΤΗ 15/7/2009
                                                                                                                                               
               GUILIΝ- ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΟ ΛΙ ΓΙΑΝΓΚ


Η σημερινή μέρα μας επιφυλάσσει μια συναρπαστική εμπειρία, κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο.
H Guilin οφείλει το όνομα της στα δάση με τις ακακίες που υπάρχουν παντού στην περιοχή,  Guilin  σημαίνει κατά λέξη '' φλοιός της ακακίας".
Πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουανξί Τσουάνγκ, βρίσκεται στη νότια Κίνα και έχει πληθυσμό περίπου 1.200.000 κάτοικους, είναι η τουριστική μητρόπολη της περιοχής και αποτελεί έναν από τους φημισμένους  στην Δύση, τουριστικούς προορισμούς.
Η ''εξωτική Κίνα'' όπως το αποκαλούν ενέπνευσε ποιητές και ζωγράφους, γοήτευσε Κινέζους αυτοκράτορες της δυναστείας των Μινγκ και των Τσίγκ. Ακόμη και ο Μαο μαγεύτηκε από την περιοχή και έγραψε ποιήματα για αυτό το πανέμορφο κομμάτι της Κίνας.


Έγινε παγκοσμίως γνωστή για την μοναδικότητα του τοπίου, με πολλούς λόφους και βουνά που στέκονται σφηνωμένα εδώ και 300 εκατομμύρια χρόνια, παρουσιάζοντας μοναδική εικόνα και θέα στους επισκέπτες "τα κομψότερα βουνά και ποταμοί, κάτω από τον ουρανό" βρίσκονται εδώ.
Φτάνουμε στην προβλήτα και επιβιβαζόμαστε σε ένα ποταμόπλοιο για να  διασχίζουμε ένα τμήμα του ποταμού Λι, ανάμεσα σε καταπράσινα βουνά που υψώνονται μέχρι τον ουρανό!






Μπροστά μας απλώνεται ένας τεράστιος πίνακας που απαρτίζεται από τον ποταμό Λι, ήρεμος και πεντακάθαρος ο ποταμός μοιάζει με μεταξωτή κορδέλα, ανάμεσα στους κατάφυτους λόφους  και εμείς τον διασχίζουμε, περνώντας ανάμεσα από πετρωμένα αλόγα και καμήλες, ελέφαντες και κοκορομαχίες, όλα παιχνίδια της φύσης και του μυαλού, βλέπουμε δάση από μπαμπού, μπανανιές και ορυζώνες, παραλίες με ομπρέλες, τέντες και ξαπλώστρες όπου ο κόσμος κάνει μπάνιο και λιάζεται στις όχθες του ποταμού, νεροβουβάλια κολυμπάνε δίπλα στο πλοίο μας , ψαράδες με τις βαρκούλες τους να ψαρεύουν, ποταμίσια ποδήλατα να κάνουν βόλτα τους παραθεριστές, κρουαζιερόπλοια με τουρίστες και ποταμόπλοια που μεταφέρουν εμπορεύματα, κόσμος στις όχθες να κάνουν δουλειές στα σπίτια και τους αγρούς και μανεκέν να φωτογραφίζονται για περιοδικά, μικροπωλητές σε πλωτές σχεδίες από μπαμπού, εμβολίζουν το πλοίο με μοναδικό τρόπο προσπαθώντας να μας πουλήσουν την πραμάτεια τους.







Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πίνουμε τσάι και δοκιμάζουμε Κινέζικα φαγητά, το μενού μαγειρεύτηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας στο ποτάμι, επάνω στο πλοίο, οι πιο τολμηροί δοκίμασαν το τοπικό λικέρ, το οποίο σερβίρεται από μπουκάλι μέσα στο οποίο υπάρχει ένα μεγάλο τεράστιο φίδι. Κανένας Έλληνας δεν το δοκίμασε παρ ότι η Κινέζα μας μίλησε για τις αφροδισιακές του ιδιότητες, ένας Πολωνός μόνο ήταν ο θαρραλέος.


Στο τέλος της κρουαζιέρας επισκεπτόμαστε το γραφικό χωριό, παζάρι θα το έλεγα ή μια μεγάλη υπαίθρια αγορά γεμάτη είδη λαϊκής τέχνης , αντίκες, κεραμικά, πίνακες και μεταξωτά. Συναντήσαμε και επισκεφτήκαμε κατάστημα της μειονότητας των Τσουάνγκ που κατοικούν όπως και άλλες 55 φυλές στη Νότια Κίνα. Το κατάστημα είχε εκπληκτικά υφαντά και ασημένια κοσμήματα. Πήρα ένα καταπληκτικό ζευγάρι ασημένια σκουλαρίκια, μαζί με μενταγιόν ευρώ 35.




 Επιστροφή οδικώς στην βάση μας, την Γκουιλίν.

Η Γκουιλίν είναι μια σύγχρονη εμπορική πόλη της Νότιας Κίνας και εμείς έχουμε πάλι επαφή πάλι με το υδάτινο κομμάτι της. Βόλτα στις 5 λίμνες της πόλης οι όποιες συνδέονται μεταξύ τους και φτιάχτηκαν τα τελευταία χρόνια για την προσέλκυση των τουριστών.


Ήδη έχει βραδιάσει και βλέπουμε φωτισμένες τις 2 παγόδες, την χρυσή και την ασημένια στην λίμνη  Shanhu. Η μια είναι η παγόδα του ήλιου και η άλλη της σελήνης.




Η βάρκα μας διασχίζει τα νερά της λίμνης, περνάμε κάτω από γέφυρες που διαδέχονται η μια την άλλη, μπροστά μας φαίνεται η κρυστάλλινη γέφυρα όπου κάθεται κόσμος και ακούει τους μουσικούς που παίζουν, φωτισμένα σιντριβάνια και πίδακες νερού μέσα στην λίμνη αποσπούν την προσοχή μας, όμορφα φωτισμένα δένδρα στις όχθες, ένα Μπάνιαν ηλικίας 600 ετών απλώνει τις ρίζες του μέσα στην λίμνη, προσεγγίζουμε ένα τεϊοποτείο στημένο μέσα στην λίμνη, όπου μπορείς να σταματήσεις και να πεις το πράσινο τσάι σου, κάτω από τους ήχους της μουσικής που παίζει η νεαρή Κινέζα. Υπέροχοι ήχοι που βγαίνουν από το παραδοσιακό όργανο που κρατάει στα χέρια της, το erhu.


Συνεχίζουμε απολαμβάνοντας ξεκούραστα και χαλαρά την βόλτα μας, δίπλα στην λίμνη χτισμένες παγόδες, όπου καλλιτέχνες δίνουν παράσταση και εμείς τους παρακολουθούμε από την βάρκα μας, υπέροχα κουστούμια, σκηνικά, χρώματα και μουσική πλημμυρίζει τα αυτιά μας.



Ψαράδες σε κανό φτιαγμένα από κορμούς μπαμπού, δίνουν παράσταση με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά όχι ανθρώπους αλλά τους κορμοράνους.
Μια λάμπα με δυνατό φως επάνω στο κανό έλκει τα ψάρια, οι κορμοράνοι έχουν ήδη στον λαιμό τους περασμένο ένα δακτυλίδι, για να μην μπορούν να καταπιούν τα ψάρια που θα πιάσουν, ο ψαράς ρίχνει τους κορμοράνους στο νερό και μόλις αυτοί πιάσουν τα ψάρια βγαίνουν στην επιφάνεια και ο ψαράς παίρνει το ψάρι και το ρίχνει στο καλάθι του. Η ψαριά συνεχίζεται  και ανά τακτά διαστήματα ο ψαράς βγάζει το δακτυλίδι από το λαιμό του κορμοράνου και τον ταΐζει με ψαράκια, είναι το δωράκι του, να είναι ικανοποιημένος και να συνεχίσει!!
Φοβερή εμπειρία και ασυνήθιστος τρόπος ψαρέματος !


Η βραδιά κυλάει ήρεμα, γυρίζουμε στο ξενοδοχείο και είναι ώρα για ένα κινέζικο μασάζ, ένα body massage. Θα σας πω μόνο ότι ήταν φοβερή εμπειρία, ίσως το καλύτερο μασάζ που έχω κάνει στην ζωή μου, δεν έμεινε κοκαλάκι και κανένα σημείο του σώματος που να μην τρίφτηκε στην διάρκεια της μιας ολόκληρης ώρας. Έφυγαν όλοι οι πόνοι, το σώμα και το πνεύμα χαλάρωσαν και όλα αυτά με 18 ευρώ. 

Θα σας αναφέρω μερικές πληροφορίες που συνέλεξα για το ΣΙΑΤΣΟΥ, όπως αποκαλείται το massage στην Κίνα.
Η πίστη ότι ένα άγγιγμα μπορεί να θεραπεύσει, είναι πολύ παλιά. Στην Κίνα το γνώριζαν πριν από 5000 χρόνια. Στην Ελλάδα ο Ιπποκράτης τον 4ο Π.Χ. αιώνα έγραψε ότι ο θεραπευτής πρέπει να έχει πολλές γνώσεις, οπωσδήποτε όμως πρέπει να ξέρει να θεραπεύει μέσω ειδικών μαλάξεων.
Το Σιάτσου, ο βελονισμός, η ρεφλεξολογία ονομάζονται εναλλακτική ιατρική η όποια απευθύνεται σε ανθρώπους με ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης.
Η καταγωγή της λέξης Σιάτσου, συναντάται στην αρχαία Κίνα (σι σημαίνει δάκτυλο, άτσου σημαίνει πίεση) και σημαίνει πίεση με το δάκτυλο, άλλα ο θεραπευτής χρησιμοποιεί και άλλα μέρη του σώματός  του, όπως τους αγκώνες και τις γροθιές του.
Στην θεραπεία Σιάτσου σημαντικό ρόλο παίζουν οι δυο ανταγωνίστριες δυνάμεις το ΓΙΝ και το ΓΙΑΝΓΚ.
Στο σώμα μας υπερισχύει η αρνητική ενέργεια η οποία όμως μπορεί να μετατραπεί σε θετική. Αυτό στηρίζεται στον θεμελιώδη νόμο της φυσικής που λέει ότι η ενέργεια δεν χάνεται αλλά μετατρέπεται. Αποστολή του Σιάτσου είναι η πολυπόθητη μετατροπή της αρνητικής ενέργειας.
Στο σώμα μας υπάρχουν αόρατα ενεργειακά κανάλια, οι μεσημβρινοί. Στα κανάλια αυτά υπάρχουν κάποια σημεία που λέγονται κόμβοι. Όταν τα σημεία αυτά πιεστούν με τον κατάλληλο τρόπο επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη ροή ενέργειας στο σώμα.
Όταν η ενέργεια δεν ρέει κανονικά, παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα, όπως πόνοι, κούραση, αϋπνία, αφηρημάδα, εκνευρισμός. Με τις δακτυλοπιέσεις επιτυγχάνεται η απελευθέρωση της έντασης που έχει συγκεντρωθεί στους μυς και στον συνδετικό ιστό. Το μυϊκό σύστημα οξυγονώνεται, ηρεμεί και λειτουργεί καλύτερα. Όταν η πρακτική εφαρμόζεται σωστά απελευθερώνονται οι θεραπευτικές δυνάμεις του οργανισμού και αποκαθίσταται η ευεξία του ατόμου, μέσω της αποδέσμευσης της ενδορφίνης (ενδογενής μορφίνη, αναλγητικό του σώματος).
Με το ΣΙΑΤΣΟΥ ανακουφίζονται οι πόνοι των αρθρώσεων χάρη στην απομάκρυνση του γαλακτικού οξέως, βελτιώνεται το κυκλοφοριακό σύστημα και ρυθμίζεται ο μεταβολισμός. Βοηθά στην καταπολέμηση των πονοκεφάλων, της κούρασης και της αϋπνίας.

Χάρη στο massage από τα θαυματουργά χέρια του μικροκαμωμένου Κινέζου, πήρα δυνάμεις και χωρίς πολλά προβλήματα κατάφερα να ανταπεξέλθω στο δύσκολο πρόγραμμα αυτού του ταξιδιού.

Όμως χάρη στις νέες δυνάμεις που αποκτήσαμε και στο ελληνικό ταμπεραμέντο μας δεν μείναμε στο μαλακό κρεββάτι του ξενοδοχείου μας αλλά ντυθήκαμε και βγήκαμε για ένα τελευταίο περίπατο στην πόλη με τις ακακίες. Τα καταστήματα άρχισαν να κλείνουν επειδή ήταν αργά και εμείς τρυπώσαμε σε ένα μπαρ με ζωντανή μουσική. Τραγουδιστές και οι οργανοπαίχτες, ήταν Κινέζοι όπως οι θαμώνες του μαγαζιού, πολύ γρήγορα γίναμε όλοι μια μεγάλη παρέα. Χάρηκαν πολύ που μας είδαν  και μας γνωρίσαν. Μας χαιρέτησαν ευγενικά, τσούγκρισαν τα ποτήρια μαζί μας και μας αφιέρωσαν πολλά τραγούδια ενώ μας έδωσαν το μικρόφωνο να τους τραγουδήσουμε και εμείς ένα ελληνικό Τραγούδι. Εντυπωσιάστηκαν που είμαστε από την Ελλάδα, την Σι λα (希臘)  όπως την αποκαλούν, την χώρα του πολιτισμού .
Ήταν μια υπέροχη βραδιά, ωραία περάσαμε.


Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ύπνο.


 ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΑΥΡΙΟ.

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου