Karlovy Vary, μια όμορφη λουτρόπολη στην καρδιά της Ευρώπης.


Σήμερα η μέρα μας είναι αφιερωμένη στο Κάρλοβι Βάρι. Ένα ταξίδι 140 χιλιομέτρων από την Πράγα, προς τα δυτική Βοημία, κοντά  στα σύνορα με την Γερμανία, θα μας φέρει κοντά στην φημισμένη λουτρόπολη της Τσεχίας, αφού διασχίσουμε τα βουνά και τα δάση στην κοιλάδα που διαρρέουν οι ποταμοί Tepla και Ohre και καταλήγουν στο Κάρλοβι Βάρι.


Το Κάρλοβι Βάρι ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κάρολο τον Δ΄ τον 14ο αιώνα. Ο αυτοκράτορας μια μέρα βγήκε για κυνήγι στο δάσος και τυχαία ανακάλυψε τις πηγές, έτσι αποφάσισε να κάνει μια πόλη εκεί η οποία μάλιστα πήρε το όνομα του, Κάρλοβι Βάρι σημαίνει  "τα λουτρά του Καρόλου". Γρήγορα έγινε γνωστή σε ποιητές, συγγραφείς, μουσικούς, πολιτικούς οι οποίοι πέρασαν ή εγκαταστάθηκαν εδώ στο πέρασμα των χρόνων. Τσάροι της Ρωσίας, η Μαρία Θηρεσία, ο Μπαχ, ο Σοπέν, ο Γκαίτε, ο Σίλλερ κ.α. περπάτησαν στα πλακόστρωτα σοκάκια της και έμειναν στις πολυτελείς επαύλεις της περιοχής.

Σήμερα χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται την πόλη, όλο τον χρόνο. Κατά την διάρκεια του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου το καλοκαίρι, πολλοί αστέρες του κινηματογράφου
έρχονται μέχρι εδώ.



Κατεβαίνοντας το βουνό, μέσα από τις φθινοπωρινές αποχρώσεις, τα χρυσοκόκκινα και όλες οι αποχρώσεις του κίτρινου και του πράσινου, δένδρα που βρίσκονται δεξιά και αριστερά του δρόμου που διανύουμε, εμφανίζεται μπροστά μας η υπέροχη πόλη του Κάρλοβι Βάρι με τα υπέροχα κτήρια, τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα ιαματικά λουτρά που τόσα χρόνια τώρα γιατρεύουν όσους τα επισκέπτονται.


Την πόλη για να την γνωρίσεις πρέπει να την περπατήσεις, τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται στο ιστορικό κέντρο της. Κάντε βόλτα στους πεζόδρομους δίπλα στο ποτάμι και από τις δυο πλευρές, περάστε τα γεφυράκια που τις ενώνουν και θα δείτε τα υπέροχα κτήρια της πόλης, κατασκευές κυρίως του 18 και 19 αιώνα. Τα περισσότερα κτήρια του 16 αιώνα καταστράφηκαν από φυσικές και άλλες καταστροφές. Δείτε τα αξιοθέατα και αν κουραστείτε κάντε μια στάση για καφέ, γλυκό ή φαγητό στα κιόσκια δίπλα στο ποτάμι. Θα χαλαρώσετε και θα απολαύσετε το τοπίο.


Υπέροχο κτήριο, τα αυτοκρατορικά λουτρά - θεραπευτήρια «termalni lazne». Βρίσκονται στην είσοδο της πόλης, παλιά ήταν δημόσια λουτρά ενώ σήμερα δεν  λειτουργούν.


Το Grand hotel Pupp, επιβλητικό, νέο μπαρόκ αρχιτεκτονικής ξενοδοχείο, 5 αστέρων κτίστηκε το 1895 και ανακατασκευάστηκε από τους νέους ιδιόκτητες, οι όποιοι συνένωσαν τις 3 πτέρυγες που διαθέτει. Καλύπτει τουλάχιστον ένα οικοδομικό τετράγωνο και βρίσκεται στην αρχή της πόλης.

Αξίζει ένα διάλειμμα για καφέ, στο υπέροχο «Café Pupp», εδώ έπινε τον καφέ του και ο Μπετόβεν. Γνωστό το ξενοδοχείο  από την ταινία "Casino Royal" με τον James Bond, από τις σκηνές που γυρίστηκαν εδώ.


Εντυπωσιακό  κτήριο, το θέατρο της πόλης, αξίζει αν μείνεις μέρες στην πόλη να παρακολουθήσεις μια παράσταση.


Επίσκεψη στο Βρζιντέλνι Κολονάντα, στο κτήριο αυτό βρίσκονται 5 ιαματικές πηγές με θερμοκρασίες από 30 έως 72 βαθμούς, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε το ιαματικό νερό, αφού αγοράσετε το απαραίτητο κανατάκι και με το χέρι σας να δοκιμάστε πόσο ζεστό είναι, προσέξτε μόνο μην σας κάψει !!!! και φυσικά θα δείτε τον φυσικό θερμοπίδακα Vridlo που εκτοξεύει το νερό σε ύψος 10 και 15 μέτρα και η θερμοκρασία του φτάνει στους 72 βαθμούς.

Τα ιαματικά νερά επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες στα πλαίσια της ξενάγησης του χώρου αλλά και ασθενείς που κάνουν τις θεραπείες τους, με την μέθοδο της πόσης του μεταλλικού νερού κατόπιν ιατρικής συνταγής και συγκεκριμένης δοσολογίας, διότι η υπερβολική πόση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο στομάχι.

Άλλωστε για τις ιαματικές τους ιδιότητες  έγιναν γνωστά τα λουτρά σ΄ όλο τον κόσμο.



 Απέναντι από την έξοδο του Βρζιντέλνι Κολονάντα βρίσκεται η  ξύλινη Τρζνι Κολονάντα, η διακόσμηση της οποίας είναι μοναδική και θυμίζει εργόχειρο, κτίστηκε το 1883.


Συνεχίζουμε την βόλτα μας στον πεζόδρομο και βρισκόμαστε μπροστά  στην Μλγίνσκα Κολονάντα, ένα μακρόστενο κτίριο που θυμίζει αρχαία ελληνική αγορά. Στήλες και περιστύλια φιλοξενούν εσωτερικά του κτηρίου, 4 θερμές πηγές με ιαματικά νερά.
Συνολικά στο Κάρλοβι Βάρι υπάρχουν 12 ιαματικές πηγές και συνολικά αναβλύζουν νερά από 60 πηγές.


Η πόλη έχει δυο εκκλησίες η πρώτη είναι η ανακαινισμένη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου. Βρίσκεται στο τέλος της οδού Sadava. Αξίζει να θαυμάσετε τους πανέμορφους μικρούς επιχρυσωμένους τρούλους της.


Η δεύτερη είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, που κατασκευάστηκε το 1736. Βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι, και θα την δείτε βγαίνοντας από το κτήριο με τις θερμές πηγές. Έχει δύο καμπαναριά  στην κεντρική της όψη και το εσωτερικό της είναι  εντυπωσιακό.


Αν μείνετε μόνο  μια μέρα, να έχετε  μαζί σας το μαγιό, μπορείτε να επισκεφτείτε το  ξενοδοχείο Thermal, υπάρχει θερμαινόμενη πισίνα με θερμοκρασία γύρω στους 30 βαθμούς και χρήση για τον κόσμο με εισιτήριο.



Αν σας κούρασε το περπάτημα κάντε μια βόλτα με άμαξα.

Δοκιμάστε το ποτό Karlovarskα Becherovka στον τόπο παραγωγής του, φτιαγμένο από το ιαματικό νερό και 32 βότανα, μια μυστική συνταγή που δεν την αποκαλύπτουν. Αγοράστε ένα μπουκάλι, μπορεί να σας χρειαστεί, βοηθάει στην πέψη.

Η Τσεχία φημίζεται για τα κρύσταλλα Βοημίας, θα βρείτε πολλά σχέδια και περίεργα κοσμήματα. Εδώ βρίσκεται και το διάσημο εργοστάσιο γυαλιού "Moser glass".

Αγοράσετε  πράγματα που έχουν σχέση με τα ιαματικά νερά όπως κρέμες για το πρόσωπο και το σώμα, για τα πόδια, αφρόλουτρα και σαμπουάν.

Δοκιμάστε τις γκοφρέτες που πουλάνε παντού στο Κάρλοβι Βάρι, αφού σας κάνουν μια επίδειξη για το πως παρασκευάζονται. Εμένα μου άρεσαν αυτές με γεύση σοκολάτας. 

Αγοράσετε ένα  πορσελάνινο μικρό κανατάκι για να πιείτε το ιαματικό  νερό και κρατείστε το για σουβενίρ.

 Για φαγητό επιλέξτε μια σούπα goulash και ένα σνίτσελ. Πιείτε μια μαύρη τσέχικη μπύρα.   

Μια μέρα δεν είναι ποτέ αρκετή σ΄αυτή την εντυπωσιακή πόλη, την επόμενη φορά θα κλείσω ξενοδοχείο να μείνω 3 και 4 μέρες και να απολαύσω τις περιποιήσεις στα πολυτελή spa των ξενοδοχείων.

Το Κάρλοβι Βάρι στα τσέχικα: Karlovy Vary, στα γερμανικά: Karlsbad

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου