ΔΩΔΩΝΗ-ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ

Άνοιξη και οι εκδρομούλες στην Ελλάδα ,έστω της μιας ημέρας είναι ότι καλύτερο !!!!αυτή την φορά αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.

Ξεκινάμε από Λάρισα ,παίρνουμε τον Ε92 ,περνάμε από Τρίκαλα ,Καλαμπάκα ,ανεβαίνουμε το βουνό και αφού αφήσαμε πίσω μας το Μέτσοβο και τα Γιάννενα ακολουθούμε τον δρόμο προς Ηγουμενίτσα Ε90 .Λίγα χιλιόμετρα έξω από Γιάννενα ,στρίβουμε στον επαρχιακό δρόμο Δωδώνης - Μελλιγγίων και φτάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης που είναι και ο τελικός προορισμός της εκδρομής μας.





Μια διαδρομή 190 χιλιόμετρων  που την κάναμε σε περίπου 3ωρες  και ένα τέταρτο με μια μικρή στάση για καφέ στο χέρι και τουαλέτα, λίγο έξω από την Καλαμπάκα.




Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης είναι γνωστός για το ξακουστό Μαντείο της, το οποίο είναι και το αρχαιότερο στον Ελλαδικό χώρο και είναι κτισμένος στους πρόποδες του όρους Τόμαρος, σε υψόμετρο 600 μέτρων.

Για το όνομα Δωδώνη υπάρχουν διάφορες εκδοχές, άλλοι λένε ότι το οφείλει στον Δία τον Νάιο και την σύζυγό του Διώνη, εδώ ήταν ο τόπος λατρείας του.
Άλλοι πιστεύουν ότι πήρε το όνομα από την Δώδωνα νύμφη και άλλοι από το ρήμα "Δωδώ" που σημαίνει μπουμπουνητό και άλλοι από το ρήμα Δίδωμη, που σημαίνει πλούσια η εύφορη επειδή η πεδιάδα ήταν γεμάτη καρπούς και έδινε στον κόσμο (el.wikipedia).

Από  όπου και να  πήρε  το όνομα, γεγονός είναι ότι πρόκειται για έναν τεράστιο και ενδιαφέρον αρχαιολογικό χώρο που αξίζει να τον επισκεφτείς.

Αφού περάσεις την είσοδο, πληρώνεις  εισιτήριο, κοστίζει 2 ευρώ, συνεχίζεις και περπατώντας στους διαδρόμους, ξεκινώντας από το Νότιο τμήμα του λόφου, φτάνεις στο  Αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδα, με χωρητικότητα μέχρι και 18.000 θεατές, που σε εντυπωσιάζει από μακριά.











Χτίστηκε τον 3ο αιώνα Π.Χ. ,την εποχή που βασίλευε  ο Πύρρος (297-272 π.Χ.) στην Ήπειρο.
Εκεί γινόταν κάθε 4 χρόνια οι γιορτές των  Ναΐων προς τιμήν του Ναΐου Δία. Με το πέρασμα των αιώνων στο θέατρο επήλθαν πολλές μεταβολές και αλλοιώσεις .



Οι πρώτες ανασκαφές στην περιοχή της Δωδώνης άρχισαν το 1875 ενώ μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο το θέατρο, στα πλαίσια ανασκαφών, αναστηλώθηκε ενώ μέχρι σήμερα συνεχίζονται οι εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης. Τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί παραστάσεις σε περιορισμένο χώρο, λόγω των εργασιών.




Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στον Ανοιξιάτικο αρχαιολογικό χώρο και περνάμε από το Βουλευτήριο, ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα του ιερού της Δωδώνης, το χώρο όπου συναθροίζονταν οι βουλευτές.




Αποτελούνταν από μία μεγάλη αίθουσα με διαστάσεις 43,60 Χ 32,35 μ. και μια δωρική στοά στη πρόσοψη. Την ίδια εποχή εκτός από το θέατρο και το βουλευτήριο, κτίστηκε στο Νότιο τμήμα και το Πρυτανείο. Από εδώ ξεκινούσε η ιερά οδός που οδηγούσε προς τη μαντική φηγό.




Πίσω από το βουλευτήριο διακρίνονται η Ακρόπολη και τα τείχη χτισμένα  σε ένα λόφο ύψους 35 μέτρων. Η περίμετρο ήταν 750μ. και το  εμβαδόν 3,4 εκτάρια δηλαδή 34 στρέμματα.






Προχωρώντας φτάνουμε στην ιερή κατοικία, ο χώρος που διέμενε ο Ναΐος Δίας αρχικά δεν υπήρχε οίκημα αλλά ήταν ένας υπαίθριος χώρος που περιβάλλονταν  από χάλκινους τρίποδες με λέβητες που περιέκλειαν την ιερή φηγό δηλαδή την βελανίδια με τις μαντικές ικανότητες, εκεί στις ρίζες της κοιμόταν ο Δίας ενώ  οι ιερείς - μάντεις βρίσκονταν τριγύρω και κοιμόταν ξαπλωμένοι στην γη για να παίρνουν τις μυστηριακές δυνάμεις της, διάβαζαν τα μελλούμενα ερμηνεύοντας έτσι την βούληση του Δία ,από το θρόισμα των φύλλων, τους ήχους των χάλκινων τρίποδων αλλά και από το πέταγμα των περιστεριών που φώλιαζαν στο ιερό δένδρο.






Με το πέρασμα των χρόνων επήλθαν αλλαγές, κτίστηκε ο ναός του Δια κοντά στην  μαντική φηγό και τρεις ιωνικές στοές  ενώ  σήμερα μπορούμε να δούμε ερείπια και άλλων ναών αφιερωμένοι στην Διώνη, τον Ηρακλή, την Αφροδίτη και την Θέμιδα.




Τα 219 π.Χ. εισέβαλαν οι Αιτωλοί και κατέστρεψαν τον χώρο, ο οποίος ανοικοδομήθηκε και λειτούργησε μέχρι το 167 π.χ. οπότε καταστράφηκε από τους Ρωμαίους. Το μαντείο και οι γιορτές προς τιμή του Δια συνεχίστηκαν και αργότερα τον 4ο αιώνα με την καθιέρωση του Χριστιανισμού, στο χώρο οικοδομήθηκαν χριστιανικές βασιλικές πάνω στα ερείπια των προηγουμένων ναών, κάτι που το συναντάμε σ όλη την Ελλάδα.





Καλό είναι για την  ξενάγηση σας  να έχετε κανονίσει  ένα ξεναγό μαζί σας για να σας πει τα πιο σημαντικά  ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία που αφορούν τον χώρο  .

Εμείς είχαμε την τύχη να ταξιδέψουμε στην Δωδώνη ,με την Ακαδημία Λόγου και Τέχνης http://www.akadimia-volos.gr/ και να έχουμε μαζί μας αξιόλογους ανθρώπους ,τον Γρήγορη και την Δήμητρα ,που μας ξενάγησαν στον χώρο ,δίνοντας μας αρκετές λεπτομέρειες.

Για το τέλος σας άφησα μια μικρή λεπτομέρεια που ίσως γνωρίζετε ,εγώ όμως πρώτη φορά την άκουσα .Η Αργώ είχε στο μπροστά μέρος της ένα κομμάτι ξύλο το οποίο έφερε η Θεά Αθηνά, από την φηγό της Δωδώνης ως δώρο, ώστε  όταν το πλοίο ταξίδευε να μπορεί να μαντεύει τι θα βρει μπροστά του.Εσείς το ξέρατε αυτό?


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου